Minggu, 23 Juni 2013

Ayam Masak Merah Melayu

Resep ayam masak merah melayu 300x233 Resep Ayam Masak Merah MelayuResep Ayam Masak Merah Melayu – Masakan yang selalu dihidangkan pada acara penting dan keluarga besar, adapun bahan dan cara membuat Ayam Masa Merah dapat di lihat dibawah ini.






Bahan :
  • Ayam 7 ketul
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang besar
  • garam dan gula
  • sedikit halia
  • cili kering dikisar
  • sebatang serai di titik
  • sos tomato 2 sudu besar
  • air asam jawa sedikit
  • sedikit minyak
Cara Masak :
  1. kisarkan bawang besar,bawng putih,cili kering dan halia.
  2. cara untuk menyediakan ayam: gaulkan ayam bersama kunyit,garam dan sedikit penambah perasa.
  3. Panaskan minyak,masukkan bahan-bahan yang di kisar (1). Seterusnya,masukkan sos tomato,sebatang serai,air asam jawa,dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Sesudah masak,masukkan ayam yang telah siap di goreng (2). Gaulkan sehingga sebati.
Sajikan Resep Ayam Masak Merah Melayu untuk 5 orang

Note :
  • jangan sampai / pastikan ayam yang digoreng jangan terlalu masak kekuningan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar